Spekulasi

Share

Dager som denne, når regnet høljer ned, minner meg om trøtte dager på rommet til lillesøster omg meg på våland. Vi bodde i 1. etasje hos farmor og farfar, eller «mor» og «far» som vi kalte dem. Det var bare to soverom i leiligheten, så søster og meg delte rom til jeg var rundt 12 år gammel. til gjengjeld var det to stuer, men på vinterhalvåret var den ene avstengt for å spare strøm. det var bare enkle vinduer i huset nemlig.

På slike dager var det ikke det valige presset om å komme seg ut i frisk luft. Det ble hele gulvet med lego, tegnesaker på stuebordet og varm kakao dersom mamma var i humør til det.

Jeg tok meg en kopp kakao i lunchen i dag og satt i kontorstolen min og kikket ut på været. Jeg kom til å tenke på henne, på den siste turen hennes.

Det var slektstreffet i Narvik. Hun ville vise meg alt; skolen sin, kirken hun ble konfirmert i, huset der de bodde, butikken til oldefar… alt

På kvelden da vi spiste hvalbiff på byens eldste spisested så sa hun rett ut at dette nok ble siste turen til Narvik, eller noen steder i det hele tatt. Hun var sliten.

Etter middagen var vi innom en ICA, REMA, KIWI eller noe sånt for å handle litt digg til å ha på hotellrommet. Hun ville vente på utsiden men ba meg se om de hadde «spekulars», for det spiste de alltid når de var små.

Jeg fant «spekulasi» i en kasse på gulvet ved brødhyllene. De så ut som forvokste sirupsnipper eller en krysning mellom kakemenn og sistnevnte. Hun gomlet fornøyd på spekularsen sin mens vi gikk mot hotellet.

«De smakte ikke slik som mormor sine, men de var nå gode likevel»

Året etter ringte jeg en slektning i Narvik for å be ham forske litt rundt om noen hadde arvet mormors oppskrift, og her er den. Den erfra en tid da matvarer ikke ble kastet selv om de var gått ut på dato.

———–
4 egg
5 dl sukker
150 g smeltet smør
750 g hvetemel
3 ss konjakk eller portvin
2,5 dl sur fløte
7 dråper citron
1 ts natron


Egg og sukker piskes til tykk eggedosis
Fløten piskes sammen med det smeltede smør, citron, konjakk og helles oppi.
Sikt i mel og elt deigen godt. La den stå på «loftet» til neste dag. (I dag bør vel en kald kjeller eller kjøleskap duge..)
Kjevle ut deigen og lag spekulasier med en kniv (altså spisse ruter som en sirupsnipp)
Kakene legges på smurt plate, og kan pensles med eggehviter og bestrøs med sukker eller hakkede mandler. Kakene stekes gylne i ovn på 175 grader i 8- 10 minutter.

Share